1A vertelt

1A vertelt!

“Hallo juf, hallo meester…”
Brieven van de leerlingen uit 1A aan hun juf of meester.
De leerlingen van 1A zijn best wel trots op hun werk. We vroegen hen : “Als je nu iets zou vertellen aan je leraar uit de lagere school over wat je doet in de praktijklessen, wat zou dat dan zijn?” De leerlingen hebben enkele van hun praktijkvoorbeelden beschreven hieronder. Goed om eens te laten lezen aan leerlingen met een hart voor techniek. In het filmpje zie je onze leerlingen aan het werk en vertellen ze erover.

MET WOORDEN

Ivan Hristov
Hristov Ivan Dobrinov
Hallo meester Kevin.
Mijn beste wensen voor 2015. Ik zit nu in 1A. Ik wil u iets vertellen over wat ik gemaakt heb hier op school : een servettenhouder. Wat had ik daarvoor nodig? Een mes, een soldeerbout, draad, een ronde bektang. Dit zijn de verschillende stappen : -Maak draden recht. -Plooi een appel. -Plooi een peer. -Plooi een driehoek. -Soldeer de driehoek, appel en peer aan elkaar. En klaar !
Vele groeten, Ivan Hristov

Alihan Yedikapi
Yedikapi Alihan
Dag meester Bart.
Herinnert u zich mij nog? Alihan. Op school hier krijgen wij praktijkles van mr. Steps. We werken met de technisch proces. Dat wil zeggen: “oriënteren, voorbereiden, uitvoeren, reflecteren.” Mijn opdracht was mijn eigen naam solderen. Oriënteren: ik had een draad nodig, een kniptang, plooitang en soldeerstel. Werken doe ik aan mijn werkbank. Voorbereiden: eerst oefenen voor je aan het echte werkstuk begint. Uitvoeren: eerst je letters, plooien met een plooitang. Soms moet je wat knippen met je kniptang. Als je daarmee klaar bent, moet je de letters solderen. Je moet altijd veilig werken. Je kan punten verliezen door slordigheid. Reflecteren: je geeft zelf punten op je werk en daarna geeft de leraar je punten. Ik ben trots op mijn leraar en op mezelf. Ik hoop u nog eens te zien op ons schoolfeest, meester Bart. – Alihan Yedikapi

Mehmet Aksoy
Aksoy Mehmet

Hallo mevrouw Lisa.
Mehmet hier. In de klas 1A krijgen we drie uur praktijk per week. We moeten veilig werken. Bij het solderen moet je opletten dat je je vingers niet verbrandt. De leraar kijkt of je nauwkeurig werkt. Je moet ook je opdrachten goed lezen want een kleine fout kan grote gevolgen hebben. Als je in jezelf gelooft, haal je betere cijfers! Hopelijk zie ik u nog eens terug, Mehmet Aksoy.

Mohamed Hamaydeh
Hamaydeh Mohamed

Mijn klassenleraar in IVIO-Korenbloem was juf Griet.
Beste juf, ik zit nu in het HTISA in klas 1A. Wij maken werkstukken. Wij krijgen bijvoorbeeld een draad  die we moeten ontmantelen en rechten. Daarna solderen we onze naam. We gaan ook een kruidenrek maken voor in de keuken. Als we klaar zijn met ons werkstuk noteren we hoelang het heeft geduurd om het te maken. We geven onszelf ook punten. Vele groeten, Mohamed Hamaydeh.

Frankellyn Jimenez
Sone Jimenez Frankellyn

Dag meester Arnould,
ik zit nu in het HTISA. Dat is een leuke technische school. De leraars zijn hier echt tof. Ik heb hier al veel werkstukken gemaakt. Een voorbeeld : onze praktijkleraar had een verlengsnoer bij en knipte er een stuk van. Hij gaf het me en ik ging aan het werk. Stap voor stap. Ik zocht het probleem, bereidde me voor en ging te werk. Ik kreeg uitstekende punten. Ik was trots op mezelf. Vele groetjes, Frankellyn Jimenez.

Rüstem Yayla
Yayla Ruslem

Beste juf Kim,
Ik zit nu samen met Ivan in klas 1A. Ik voel me goed op school. We krijgen techniek en technische activiteiten van dhr. Steps. Mijn laatste oefening was een zaklamp maken. We hadden een vouwmeter nodig, een universele tang, een schroevendraaier, schroefjes. Je kreeg een stalen plaatje. Vooraleer je de zaagmachine gebruikt, moet je je veiligheidsbril opzetten. Ik kreeg een schitterend cijfer voor mijn zaklamp. Hoe gaat het nog met u? Groetjes, Rüstem Yayla

Kemal Yigit
Yigit Kemal

Hallo mevrouw Femke,
Ik zit nu in het HTISA, klas 1A. Ik wil iets over de praktijkles schrijven. Wij moeten bijvoorbeeld een  enkelpolige en dubbelpolige schakeling maken. Dat is elektriciteit. Je leraar controleert je werkstuk en geeft punten. Eerst mag je echter zelf punten geven voor je werk. Je hebt steeds een werkpak aan in de praktijkles. Ik hoop dat ik u nog eens zie, mevrouw Femke Vele groeten, Kemal Yigit.

Alexander Fraikin
Fraikin Alexander

MET BEELDEN

Wie is wie?

Lagere school?

Wat ben je aan het maken?

Wat maak je nog allemaal in de praktijkles?

Waarom een technische richting kiezen in het HTISA?

Hoe beschrijf je 1A in één woord?