top of page
Uitgelichte berichten
nieuws

Try out - lezing: Opkomst Amerikaans Imperialisme - dinsdag 20 februari 16u45

:

“De twintigste eeuw : Opkomst van het Amerikaans Imperialisme”

Een lezing door Frank Vanhaverbeke (try out)

Op dinsdag 20 februari om 16.45u in de Flora zaal van het HTISA.

De twintigste eeuw werd gekenmerkt door een steeds grotere invloed van de Amerikaanse politiek, het Amerikaanse militaire apparaat en de Amerikaanse cultuur in zowat alle landen van de wereld. De rol die Amerika hier vaak in speelde, was die van 'bevrijder', 'voorvechter van de democratie', 'bewaker van de mensenrechten', 'de politieman van de wereld'...

Als we naar de echte feiten kijken, zien we een heel ander verhaal opduiken.

In deze lezing probeer ik het volgende uit te leggen : - de rol van de V.S. in de Eerste Wereldoorlog - de verdeling van het Midden-Oosten en de stichting van Israël - de samenwerking tussen Nazi-Duitsland en ‘Big Business America’ - de Koude Oorlog en de wapenwedloop - de huidige situatie na 9/11 en ‘The war on terror”

Deze lezing is ontstaan uit de noodzaak naar historisch perspectief.

Veel mensen waar ik mee gesproken heb en die terecht verontwaardigd zijn over bijvoorbeeld de situatie in Syrië, Irak, de vele terreuraanslagen,...kunnen deze gebeurtenissen moeilijk plaatsen in een historische context. Ze hebben nog nooit van het Sykes-Picot verdrag gehoord. Geschiedenisboeken vermelden liever niet hoe de Amerikanen Wernher von Braun en talloze andere Nazi’s naar de V.S. versluisden om ze daar aan het werk te zetten…en ze zelfs baas van de NASA lieten worden enz.

Ik hoop dat uw interesse geprikkeld is.

De lezing duurt een tweetal uur. Het is een try out, dus gratis.

Graag een seintje vooraf als u komt luisteren : frankvanhav@hotmail.com of frankavh@skynet.be

bottom of page